En els últims dies s’ha parlat molt sobre una DANA, però, què és? Ens referim a DANA quan parlem de pluges intenses i abundants. Les inundacions es van desencadenar a causa d’aires freds i càlids que es troben i produeixen poderosos núvols de pluja. Es creu que això és cada cop més freqüent a causa del canvi climàtic. Actualment, la DANA segueix estant a Espanya, però no s’esperen els mateixos efectes que va tenir a València, encara es poden produir pluges intenses en algunes zones del país.
El dia 29 d’octubre de 2024, va començar una de les DANES més destructives d’Espanya de tota la història, que va tenir lloc a València. Això va afectar a molts dels residents de la zona que s’han quedat sense habitatge i diverses poblacions han patit desperfectes en les infraestructures a causa de les inundacions. La riuada ha arrasat amb gran part de la ciutat i ha causat morts i desaparicions.
El mateix dimarts 29 l’agència de meteorologia va enviar diversos avisos d’alerta i actualitzacions periòdiques, encara que feia una setmana ja estavent prevenint. Cada pocs minuts l’AEMET enviava més avisos, però fins a les 20:11 hores la Generalitat no va enviar les alertes d’emergència als mòbils, quan, en alguns casos, era massa tard perquè l’aigua ja havia tingut un fort creixement sobre el nivell del terra. Segons fonts oficials, la DANA ha afectat 134,418 finques, han resultat danyades un total de 54.312 hectàrees, encara que podrien augmentar aquestes xifres.
Aquest fenomen natural ha provocat una onada de solidaritat per ajudar als afectats de la DANA i molta gent s’ha mobilitzat donant algunes d’aquestes coses: aigua potable, impermeables, botes d’aigua de totes les talles, pales, cubs, màscares, guants… O també es pot anar de voluntari a formar part dels equips de neteja i així ajudar la població valenciana.
Durant aquestes setmanes les xarxes s’han omplert de “fake news” promogudes pels que es volen beneficiar de la desesperació i l’enuig de la ciutadania. Un exemple seria la notícia que es va escampar sobre l’aparcament de Bonaire, van dir que aquella zona semblaria un “cementiri” pel fet que hi havia molts morts, però en realitat els equips de rescat no van poder trobar-ne cap. També s’ha d’anar alerta amb les associacions per donar material per als valencians, ja que n’hi ha algunes de falses o que en realitat tot el que donem no és destinat als valencians.
En definitiva, aquest fenomen natural ha provocat molts desperfectes, però també hem pogut veure que hi ha moltes persones disposades a ajudar als qui més ho necessiten. A més a més, ens ha servit per veure possibilitats de millora de les actuacions en cas que es produeixi una altra DANA.