La masculinitat tòxica és un terme utilitzat sovint per descriure els aspectes negatius dels trets masculins exagerats, que moltes cultures han acceptat. Aquest concepte és relativament nou, segons Medical news today.
Algunes característiques de la masculinitat tòxica són l’exhibició d’una força exagerada, dissimular emocions, l’autosuficiència, el domini i el menyspreu de la dona, o l’ostentació de virilitat sexual (en el sentit de glorificar els trets masculins i la capacitat de procreació). Els homes que intenten mostrar aquests trets, però no se’n surten, poden acabar sentint-se “No prou masculins” o “no realment homes”.
Seguir aquestes característiques pot tenir conseqüències en altres, com ara agressió física i sexual, repressió de les emocions, necessitat de dominar a tothom o de ser el millor en tot, falta d’empatia i aïllament social. L’abundància del masclisme tòxic es pot relacionar amb la normalització d’actituds de control i abús dirigides cap a la dona en relacions amoroses.
No només està augmentant el masclisme sinó que a causa d’aquest masclisme tòxic també han augmentat les denúncies de violència de gènere. La Violència de gènere són les agressions contra una persona a causa del seu gènere, sigui home o dona, però la major part de la violència de gènere és causada per homes dirigits cap a les dones, suggereix el Consell General del Poder Judicial.
Diferents estudis mostren que cada vegada es produeixen més casos de violència masclista entre adolescents, que coincideix amb la gent que consumeix la quantitat més elevada de contingut masclista. El percentatge de nois joves que neguen la violència de gènere o no li donen gaire importància ha augmentat els últims anys, segons un estudi de la Fundació FAD Joventut.
Segons l’Institut nacional d’estadística, el nombre de dones que van sofrir violència de gènere va augmentar un 12,1% l’any 2023, fins a 36.582. La taxa de dones víctimes de violència de gènere va ser d’1,7 per cada 1.000 dones de 14 anys i més. 1 de cada 5 adolescents i homes joves creu que la violència de gènere és només un “invent ideològic”.
La diferència entre les percepcions de la desigualtat de gènere és evident entre homes i dones: un 40% dels homes consideren que les desigualtats de gènere són elevades i que perjudiquen les dones, que contrasta amb el 70% de les dones que ho veuen així.
En aquesta relació desigual, l’home adopta una posició de superioritat i, en el pitjor de les situacions, fa servir la violència per imposar-se sobre la dona. Segons l’estudi de FAD, el 24% dels nois joves consideren que la violència de gènere és inevitable perquè “encara que està malament, sempre ha existit”. Hi ha moltes actituds i comportaments que estan normalitzats i integrats en el sistema patriarcal i masclista els quals els adolescents i joves aprenen i, per tant, repeteixen el que creuen que és “normal” i en casos el que no ho és.
És evident que el masclisme tòxic està augmentant l’agressió cap a les dones, especialment en gent jove, i aquestes agressions ensenyen que encara hi ha grans desigualtats entre els gèneres, al contrari del que pensen la major part d’homes joves.