/

La moda entre els adolescents: tendència o pressió social?

La influència de les xarxes socials en la moda

Noia comprant a una botiga de roba

La moda avui en dia té un paper crucial pels adolescents.  Aquesta es defineix com uns gustos col·lectius que influeixen en la manera de viure, de vestir-se, de construir-se socialment… i una de les grans influències en referència a això són les xarxes socials. L’evolució d’aquest mitjà de comunicació, juntament amb les persones amb reconeixement que l’utilitzen i que són un reflex d’inspiració, constitueix una eina de màrqueting per atraure el públic més jove, ja que els adolescents es veuen reflectits i decideixen comprar el producte que es promociona. Segons un article de ESDESING, el màrqueting fent servir persones amb alt estatut ven 11 vegades més que les tècniques tradicionals.

Per tant, per saber-ne una mica més del tema hem fet una enquesta a 55 joves per obtenir informació des de la seva experiència i, per altra banda, també hem preguntat a una dependenta del Bershka, per veure la seva perspectiva més comercial.

Uns dels temes que més influeix en els adolescents és si la roba que porten és realment per gustos o per tendència. Segons els resultats observats hem obtingut diverses opinions dels adolescents: la majoria han respost que la roba la porten per seguir modes (56,4%), mentre que una altra part afirmen que simplement les peces de roba que utilitzen són per gustos personals (43,6%). Per part de Bershka, ens indiquen que quan una peça es fa molt viral per alguna xarxa social se sol esgotar molt ràpidament, i que molts adolescents entren a la tenda buscant una peça de roba concreta que han vist per les xarxes.

Per una altra banda, hi ha un tema que a molta gent li causa curiositat. Realment els joves que porten roba ampla l’utilitzen per tapar inseguretats? Gràcies a l’enquesta ens han pogut confirmar que en la majoria dels casos és totalment fals. En les respostes de l’institut Vallès hem sabut que un 85,5% dels estudiants no utilitzen la roba per amagar el seu cos. Part tant, coincideix amb la visió de la dependenta del Bershka, que diu: “A simple vista no es pot veure si realment la roba que porta cadascú la porta perquè vol amagar alguna cosa, però jo, pel que observo, no noto que els joves que entren ho facin per tapar inseguretats”. Tot i això, al contrari, un 90,9% del jovent pensa que un bon “outfit” només el té algú amb un bon cos. 

Bershka ha comentat que els adults que entren a la tenda no solen comprar res per ells, la tenda en concret és de roba juvenil i si entra algun adult és d’acompanyant d’algun jove. Així que es podria dir que, almenys a Bershka, es veu molt reflectit que els joves i adults tenen formes molt diferents de vestir. Com podem comparar amb el que ens han dit els joves a l’entrevista, podem observar que ells solen anar acompanyats amb familiars, cosa que concorda amb la resposta de la botiga.

En conclusió, hem pogut comprovar que la gran part dels joves avui dia es vesteixen més per moda que per gustos i que les xarxes socials són una gran font d’inspiració. La gran part d’ells/es no utilitzen la roba per amagar inseguretats del seu cos, però sí que pensen que només les persones amb bon cos poden lluir un bon “outfit”. Podem arribar a la resposta de què els joves tenen una manera molt característica de vestir, molt diferents de la de majoria d’adults, molt més “atrevida”.