El progrés d’una nova metodologia educativa

Projectes educatius a l’escola secundària de l'institut Vallès

Alumnes de l’Institut Vallès fent el projecte de júnior report (un dels projectes que es fan al centre).

En què consisteix? 

L’any 2008, l’EU va presentar una nova metodologia educativa, la direcció i gestió de projectes (PM2). Aquesta manera d’ensenyament ha anat evolucionant al llarg del temps fins que, avui en dia, és un recurs important en molts centres. És un sistema que fomenta la cooperació i l’ajuda entre companys i millorar altres habilitats. 

 

Normativa

LOMLOE (Llei Orgànica de l’Educació) publica una nova llei el 2020, la qual es va aplicant de forma progressiva. Aquesta tracta sobre el fet d’augmentar les oportunitats educatives i formatives de tota la població i millorar els resultats educatius de l’alumnat, aconseguint una educació de qualitat per a tots. Per a això la llei posa especial èmfasi en el respecte als drets de la infància, la igualtat de gènere, la personalització dels aprenentatges, l’educació inclusiva, l’educació en valors cívics i ètics, el desenvolupament sostenible i el desenvolupament de la competència digital.

 

Com es treballa al centre

Part de la informació ha sigut proporcionada per la coordinadora de projectes del nostre centre, la Júlia Ferreres.

El centre dona molta importància als projectes, tant en grups com individuals. Trobem els projectes per les assignatures, els projectes transversals i els projectes organitzats pel centre. Des de fa uns anys, s’ha integrat una nova assignatura, projectes, on es fan treballs sobre diferents temàtiques en una franja de dues hores, dos dies a la setmana. Els projectes organitzats per les assignatures es fan segons el que es treballi i es necessiti, perquè l’alumnat entengui millor els continguts, i és una forma de facilitar l’estudi. 

Els objectius dels projectes que es dissenyen solen incloure el desenvolupament de competències clau com la col·laboració, la comunicació, el pensament crític i l’autonomia. Generalment, s’assoleixen els objectius proposats pels projectes, tot i que costa molt. Els projectes, en la majoria dels casos, faciliten l’aprenentatge dels alumnes i ajuden a desenvolupar habilitats de comunicació i treball en equip, però també l’alumnat aprèn a valorar les aportacions dels seus companys.

Després de cada projecte, el professorat, fa una avaluació detallada per analitzar si s’han aconseguit i on es pot millorar. En aquests processos d’avaluació es demanen feedback als alumnes i professors implicats, ja que això permet ajustar i adaptar els projectes per fer-los encara més efectius en futures edicions. Els comentaris que rep el professorat indiquen que els alumnes se senten més motivats i connectats amb el que estan aprenent quan treballen en projectes, i és una gran oportunitat per millorar la convivència. 

Oferir un bon suport i orientació, és molt important, per assegurar que tothom es beneficia per igual. 

El professorat treballa molt per donar autonomia als alumnes en els projectes. Els deixen decidir sobre aspectes clau com la divisió de tasques i les metodologies que volen utilitzar, i es fan seguiments per ajudar-los a mantenir-se en el bon camí. Els alumnes valoren molt aquesta llibertat, ja que els permet explorar i assumir responsabilitats. 

Al començament, normalment, l’alumnat no és gaire crític, però van aprenent i desenvolupant aquest pensament al llarg del curs. El professorat està treballant perquè cada vegada ho sigui més. Al principi, molts alumnes tendeixen a acceptar les coses sense qüestionar-les massa.

 

Conclusions

Els projectes és la metodologia que s’ha anat aplicant no només a Espanya, sinó a tota la Unió Europea. Aquesta ha tingut beneficis positius per l’alumnat el qual ha millorat diferents aspectes educatius, per exemple tindre més facilitat a l’hora de buscar informació o redactar amb més coherència i fer textos elaborats.