Què és l’streaming i com funciona?
Streaming és poder accedir i veure vídeos, fotos, videojocs, etc. per internet. També s’anomena transmissió en continu. Els usuaris poden consumir aquest tipus de continguts a partir de webs o apps, com ara YouTube o Netflix. El streaming pot ser en directe, de manera que veiem el que està passant en el mateix moment.
Actualment, l’streaming és un dels tipus més coneguts entre els joves d’entreteniment. A Espanya, el 64% de joves (18-24) prefereixen les plataformes d’streaming que la tele tradicional, amb un percentatge del 36%. En canvi, les persones de més 55 anys prefereixen la tele tradicional.
L’streaming destaca cada vegada més entre els joves per diferents factors, com ara la facilitat d’accedir a tota mena de continguts. Però fins a quin punt això és un avantatge?
Això pot tindre molts efectes negatius en la generació Z. Per exemple, no saber a quin tipus de continguts accedeixen de forma diària. Hi ha plataformes com ara Netflix, on en començar a veure una pel·lícula o sèrie surten unes advertències i un senyal a partir de quina edat es recomana veure-la. Altres plataformes no tenen aquests senyals, això pot fer que els joves tinguin accés en llocs poc confiables. Pot arribar un punt on la joventut distorsioni el que és real amb les coses fictícies. Això pot fer que tinguin complexes, que canviïn la seva personalitat o que normalitzin situacions o característiques poc beneficioses per ells.
També afecta el temps que els adolescents dediquen diàriament a l’streaming. Es recomana mirar menys d’una hora les pantalles i com a màxim 2 dues. Passar-hi molt de temps diari pot afectar a l’actitud dels joves, com per exemple les que s’han esmentat anteriorment o també pot afectar a les hores de dormir de manera negativa, com ara l’insomni o no dormir a la nit i fer-ho de dia.
L’streaming canvia depenent el país? En molts països consumeixen un tipus de plataformes i en altres llocs canvia la manera de fer-ho. Per això hem volgut comprovar-ho amb una estudiant japonesa, la nostra companya Rukia. Li hem fet una sèrie de preguntes comparant l’streaming d’allà amb el d’Espanya.
Hem pogut veure que hi ha poques diferències entre les plataformes (allà tenen un altre tipus format, però és semblant) com per exemple, al Japó utilitzen més ‘Yahoo’, que Google, la fan servir per veure notícies locals i internacionals. La majoria de les plataformes s’han de pagar, semblant com aquí. Com s’ha mencionat abans, tant com Netflix, YouTube, Amazon Prime, Disney+ (entre més) es poden trobar en el Japó també. Malgrat tot, hi ha poca varietat de gèneres a l’hora d’escollir una plataforma de streaming o la pel·lícula, sèries, videojoc que es vol veure, comparat amb Espanya, que té una gran varietat per escollir. Normalment, la gent d’allà prefereixen veure anime, també miren diferents streamers com ara un que s’anomena ‘Hikakinn’. Una dada interessant és que al Japó no és obligatori com aquí en Espanya les advertències de les coses inapropiades que es pot variar per l’edat (depenent del contingut que tingui, com consum de droga, substàncies químiques, sexe, violència, etc.), de vegades ho posen, per voluntat pròpia, però no és necessari com aquí.
Finalment, hem fet un formulari a 50 joves per veure la seva opinió i com utilitzen les plataformes de streaming
Les quatre plataformes més escollides han sigut YouTube, Netflix, Prime Video i Disney +, això coincideix bastant amb la resta de preguntes. Amb aquesta pregunta hem vist que les plataformes de directes no són tan utilitzades i la gent prefereix veure sèries, pel·lícules i contingut de vídeos.
Podem veure que un 76% dels adolescents han votat que prefereixen sèries i pel·lícules a les plataformes i un 24% a la televisió. Probablement, això passa perquè les plataformes hi ha molta més varietat per escollir i a la TV has de veure el que posin.
Sobre aquesta pregunta, un 64% ha respost que sí, això no seria normal, ja que no són legals, però la majoria de gent ho utilitza.
Podem veure que quasi la meitat de les persones les fa servir entre 1 i 2 h, que per ser adolescents, és bastant normal, seguidament trobem un 16% les fa servir més de 3 hores, això depèn de quines aplicacions consumeixi podria ser preocupant. Després també es pot veure que un 20% les utilitza menys d’una hora, que seria el més correcte.
Un 96% dels adolescents diuen que quan van a veure una sèrie o pel·lícula i surten advertències de +16, +18 no en fan cas. Això no és del tot correcte, ja que el que vagin a veure poden sortir coses violentes, vocabulari inadequat… Coses que no són per la seva edat.
En conclusió, com podem veure, l’streaming és una manera d’entreteniment fonamental en la vida dels joves, però un mal ús d’aquestes plataformes pot perjudicar-los de moltes maneres.